St. Adrianus school

Pastoor Frenken van Raamsdonk vond het bezwaarlijk dat de roomse meisjes uit zijn parochie naar de roomse school in Waspik of Raamsdonksveer moesten. Het kerkbestuur keurde Frenkens voorstel voor een eigen school met een eigen liefdegesticht meteen goed. Zusters uit Schijndel krijgen was lastiger. Na lang aanhouden kreeg pastoor Frenken toezegging.
Het gesticht werd op een bouwplaats vlak bij de kerk gebouwd. Pastoor Frenken legde op 17 juli 1906 de eerste steen en op 31 augustus 1907 werd het St. Adrianusgesticht opgeleverd. Op 11 september 1907 werden de zusters feestelijk ontvangen. Het klooster was met hulp van de zusters uit Raamsdonksveer en enkele bezorgde dorpelingen ingericht. De scholen werden ingericht en van meubels en leermiddelen voorzien.
Zo kon op 16 september begonnen worden met het lager onderwijs en de bewaarschool. De dag begon met een H. Mis waar ook de schoolkinderen bij aanwezig waren, waarna de schoollokalen werden ingezegend. Twee dagen na de aankomst van de zusters werd er al een oude vrouw opgenomen in het gasthuis. Twee weken later kwam de zuster voor de naaischool.
In 1909 kwam de heerbroer van de pastoor in het St. Adrianusgesticht wonen waar hij twee kamers kreeg. Hij werd één van de beste weldoeners van het klooster, waar hij op eigen kosten veel tot stand bracht zoals de aanleg van een tuin met een imitatie-Lourdesgrot.
Toen in 1913 zuster Laurentia kwam te overlijden, werd een eigen kerkhof noodzakelijk. In dat zelfde jaar werd er een nieuw gasthuis gebouwd.
Op 19 december 1924 vierde pastoor Frenken zijn gouden priesterfeest, op 28 december overleed hij. Zijn opvolger, pastoor van Heeswijck, liet bij het klooster een processiepark aanleggen met daarin een H.Hartmonument en een kiosk.
In 1936-37 werd het uitgebreid met een nieuwe vleugel in traditionalistische stijl, de Agneskleuterschool.
Op 5 mei 1972 verlieten de zusters het klooster.

De St. Adrianus-meisjesschool was tot 1926 de voorloper van de R.K. meisjesschool.

Zoals U ziet is het leeftijdsverschil op de foto heel groot en staan er ook jongens op,

dit komt omdat de kleuterschool tot 1937 onderdeel was van de  school.

Wie weet wie er op staan?

(foto-668) Circa 1914 – St. Adrianus school.

43. Paike van Strien 42. Griet Balmakers 41. 40. 39. 38. 37. 36. 35. 34. 33. 32. 31. Marie de Wijs 30. Tonia Bouwen 29. Grarda van Spelde 28. 27. 26. 25. 24. 23. 22. 21. 20. 19. 18. 17. 16. 15. 14. 13. 12. 11. 10. 9. 8. 7. 6. 5. 4. Dien van Loon 3. jaan Fijneman 2. Pit van Helvert 1. Lien Broekmans

Ga langzaam met de muiscursor over een gezicht en een nummer of een nummer met naam verschijnt. Indien u daar ALLEEN EEN NUMMER ziet staan is de naam nog onbekend.
Herkent u personen die nog niet bij ons bekend zijn, of staat er een foutieve naam bij een persoon of bij de omschrijving van de foto, dan kunt u dit in het reactieformulier onderaan deze pagina aanvullen of verbeteren. U kunt ook op het fotonummer tussen de haakjes (.) klikken om ons een mail met uw aanvulling / vraag / opmerking te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie moet eerst worden goedgekeurd voordat deze op de site verschijnt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.